محل تبلیغات شما

شیر خام و روند پاستوریزه کردن شیر

شیر خام دوران تاریکی را از اواسط قرن نوزدهم میلادی آغاز نمود که هنوز ادامه دارد و ترس از مصرف این شیر را دامن زده است . در آن زمان تغذیه گاوها با شرایط غیر بهداشتی همراه گردید و منابع آب با فاضلاب تصفیه نشده آلوده شد و نبودن یخچال باعث گسترش بیماری هایی نظیر سل و تیفوئید گردید . تعداد زیادی از افراد بدلیل مصرف شیر خام تولیدی دامداری هایی که گاوهایشان تغذیه مناسبی نداشتند ، دچار مرگ شدند . در دهه 50 میلادی اتفاق دیگری نیز افتاد که شیر خام را به محصولی خطرناک تبدیل کرد ، به اینصورت که گاوهای شیرده از تفاله حاصل از تقطیر غلات تغذیه شده و در شرایط ضعیفی بلحاظ بهداشتی پرورش می یافتند و در نتیجه شیر آنها بیماری زا بود . سپس همین شیر ناسالم با پودر آهک مخلوط گردیده و به عنوان شیر تازه به فروش میرفت . مرگ و میر وسیع ناشی از مصرف این شیرها در نهایت ، ابداع صنعت پاستوریزه کردن شیر را مقبول جلوه داد ( گرچه پاستوریزه کردن نیز خطر ابتلا به بیماری ناشی از مصرف شیر را کاملا از بین نمی برد ) . امروزه نیز علیرغم بهبود شرایطی که منجر به نامناسب بودن شیر خام جهت مصرف شده بود ، ترس از مصرف این شیر به عنوان ابزاری برای محدود کردن حق انسانها از بهره مند شدن از این فرآورده مورد استفاده قرار می گیرد . واقعیت این است که منع مصرف شیر خام بخاطر تامین سلامتی مصرف کنندگان نیست ، بلکه جهت حفظ منافع شرکتهای غول پیکری است که بطور انحصاری از منافع حاصل از دامداری های صنعتی و فروش شیر پاستوریزه و فرآورده های آن ، درآمدهای سرشاری کسب می کنند و قطعا چنانچه فروش شیر خام و فرآورده های آن در سطح گسترده ای صورت گیرد ، منافع این شرکت ها بخطر می افتد و با آن مقابله می کنند . صنعت تولید شیر ، فروش مستقیم محصولات لبنی توسط کشاورزان را دشوار می سازد و ادعا می کند که این کار را برای ایمنی مصرف کنند گان انجام میدهد ، ولی در واقع این یک برنامه برای کنترل سیستم تغذیه مصرف کنندگان است .

آلاینده بودن دامداری های صنعتی و فرآورده های آنها

باکتری بیماری زا که ادعا می شود در شیر خام وجود دارد ، در واقع محصول صنعتی شدن کشاورزی است که منجر به بیمار شدن حیوانات شیرده و در نتیجه آلوده شدن شیر آنها می گردد . این یک واقعیت است که شیر خام محصول یک دامداری صنعتی خطرناک بوده و بایستی پاستوریزه شود تا قابل نوشیدن باشد ، در صورتیکه شیر خام گاوهایی که بطور طبیعی چرا می کنند و علف تازه می خورند ، خطرناک نبوده و نیازی به پاستوریزه شدن ندارد . بنابر این مبدا تولید شیر جهت قضاوت در مورد سالم بودن شیر خام از اهمیت ویژه ای برخوردار است . تولید کنندگان قانونی شیر خام ، استانداردهای ایمنی سخت گیرانه تری را نسبت به تولید کنندگان شیر صنعتی پاستوریزه رعایت می کنند که عاری بودن از آلودگی به عامل تب مالت ، یکی از پارامترهای کنترل شونده طی این استانداردهاست . جالب است بدانیم که اکنون در فرانسه ، کرواسی ، سوئیس ، اطریش ، هلند و سرتاسر ایتالیا لبنیات غیر پاستوریزه یافت می شود . در حال حاضر در بسیاری از کشورهای اروپایی ، شیر خام در ماشینهای سیار مخصوص ( که با انداختن سکه به داخل آنها ، این فرآورده عرضه می شود ) به دست مشتریان میرسد . چنانچه دمای شیر داخل ماشین سیار از حد تنظیم شده بیشتر شود ، ارائه شیر توسط دستگاه متوقف شده و پیغامی برای دامدار مربوطه ارسال می گردد . شیر تخلیه دستگاه پس از هر بار استفاده شدن ، توسط اشعه UV ضد عفونی می شود .

 واقعا باید قضاوت کرد احتمال آلوده شدن کدام شیر بیشتر است ؟ شیر دامداری های صنعتی از مخلوط کردن شیر هزاران گاو بدست می آید و کافی است تنها یکی از این گاوها مریض باشد تا آلودگی شیر آن به حجم عظیمی از شیر آن دامداری سرایت و گسترش یابد ، در صورتیکه خطر گسترش بیماری از طریق شیر حاصل از تولید کنندگان ارگانیک کوچک بندرت وجود دارد ، چرا که در این حالت شیر تعداد محدودی از گاوهای مزرعه ارگانیک با هم مخلوط می شوند .

دامداری های صنعتی در زمره بزرگترین آلاینده ها هستند که هوا ، خاک و آب را تخریب می کنند و در مقابل ، مزارع و دامداری های ارگانیک به تعادل ایستم کمک کرده و بجای تخریب محیط زیست ، در بهبود وضعیت آن نقش موثری دارند .

حقایق تغذیه ای فرآورده های لبنی طبیعی

سرشیر احتمالا مهم ترین بخش شیر است ، زیرا تمام انرژی که برای هضم پروتئین کازئین ( Casein ) شیر لازم است ، در آن موجود می باشد . به همین دلیل است که مصرف فرآورده های لبنی با چربی کامل بجای فرآورده های بدون چربی یا فاقد خامه و سرشیر از اهمیت ویژه ای برخوردار است . سرشیر همچنین مسئول تنظیم میزان جذب قند شیر در خون می با شد و احتمال جهش های ناگهانی انسولین خون را کاهش می دهد . سرشیر بطور طبیعی در بالای شیر شناور می ماند و می تواند از روی شیر گرفته شود . بطور سنتی از سرشیر به عنوان معیاری برای ارزیابی چشمی کیفیت شیر استفاده می شود . هموژنیزه کردن یک فرآیند صنعتی است که مولکول های سرشیر را می شکند و به قطعات ریزتر تقسیم می کند . اینکار بدین منظور انجام می شود که خط سرشیر غیر قابل رویت گردد . بدین ترتیب استاندارد کردن شیر با خلع سلاح مصرف کننده ( گرفتن امکان ارزیابی چشمی کیفیت شیر از او ) صورت گرفته است . کیفیت شیر گاوهایی که از علف تازه تغذیه شده اند و کره و ماست حاصل از آن را می توان بسادگی از روی رنگ آن تشخیص داد . کاروتنوئیدهای ( Carotenoid ) موجود در گیاهانی که گاوها از آنها تغذیه می کنند ، رنگ زرد- نارنجی تندتری به فرآورده های لبنی می بخشد . زمانی که گاوها از علف یا یونجه خشک شده بجای علف تازه تغذیه می شوند ، فرآورده های لبنی آنها سفیدتر می شود که نشاندهنده محتوی کمتری از کاروتنوئید و آنتی اکسیدان است . ماست حاصل از شیر خام در مقایسه با ماستهای تجاری پاستوریزه خیلی غلیظ و خامه ای است . میکرو ارگانیزمهای موجود در پنیری که از شیر خام تولید میشود ، بطور موثری رشد ارگانیزمهای بالقوه مضر را محدود می سازد . شیر و پنیر پاستوریزه از این کیفیت حفاظتی برخوردار نیستند و این خود دلیل این است که چرا این فرآورده ها در بحث مسمومیت غذایی ، تهدید خیلی بیشتری در مقایسه با شیر خام و پنیری که از آن تولید می شود ، برای مصرف کننده می باشند .

 

فواید غذایی شیر خام

شیر خام ارگانیک با کیفیت بالا  دارای سیستم ایمنی خاص خود می باشد . تعداد بالای گلبولهای سفید خون در شیر خام در واقع به کاهش خطر مسمومیت غذایی ناشی از مصرف این شیر کمک می کند . شیر خام حاوی مولفه های تغذیه ای بشرح زیر است :

  • سرشار از باکتری های سالم است که برای دستگاه گوارش مفید هستند .
  • امگا 3 آن بالا و امگا 6 آن پایین است و نسبت متعادل و مناسب و مفیدی از این دو چربی اساسی را داراست .
  • سرشار از بیش از 60 آنزیم هضم ، فاکتورهای رشد و ایمونوگلوبولین ( آنتی بادی ) است . این آنزیمها در حین پاستوریزه شدن تخریب می شوند که باعث سخت هضم شدن شیر پاستوریزه می گردد .
  • سرشار از ویتامین های A ، B ، C ، D ، E و K به فرم کاملا زیست پذیر و ترکیب بسیار متعادلی از مواد معدنی ( کلسیم ، منیزیم ، فسفر و آهن ) است که جذب آنها توسط لاکتو باسیل زنده تقویت می شود .
  • سرشار از اسید لینولئیک در هم آمیخته ( CLA ) است که با سرطان مبارزه کرده و سوخت و ساز را تقویت می نماید .
  • سرشار از کلسترول اکسید نشده سالم است .
  • سرشار از چربی های خام ، آمینو اسیدها و پروتئین های مفید به فرم کاملا زیست پذیر است که همگی صد در صد قابل هضم هستند .
  • دارای فسفاتاز است که آنزیمی است که به جذب کلسیم در استخوانها کمک می کند و همچنین حاوی آنزیم لیپاز است که به تجزیه و جذب چربی ها کمک می نماید .

مضرات شیر پاستوریزه

  • آنزیمهای شیر را تخریب می کند .
  • ویتامین های شیر را تقلیل می دهد .
  • ماهیت پروتئین های ظریف شیر را عوض می کند .
  • ویتامین های B6 و B12 شیر را تخریب می کند .
  • باکتری های مفید شیر را نابود می کند .
  • بدلیل وجود آنتی بیوتیک در شیر ( که در دامداری های صنعتی به تغذیه دام اضافه می شود ) ، مصرف آن می تواند مقاومت باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک را تشدید نماید .
  • رشد عوامل بیماری زا را در شیر تسریع می نماید .

نحوه شناسایی یک تولید کننده شیر خام با کیفیت بالا

تهیه شیر خام از یک مزرعه محلی ارگانیک ، یکی از بهترین روشها جهت حصول اطمینان از دست یابی به شیر با کیفیت بالاست . هر موقع که امکان داشته باشد ، بهتر است از مزرعه مورد نظر بازدید بعمل آید . طی این بازدید باید به اطراف بدقت توجه گردد و سوالاتی از مزرعه دار پرسیده شود و نکات زیر مد نظر باشد :

  • آیا مزرعه دار و خانواده اش از همان شیر که به شما می فروشند ، مصرف می کنند ؟
  • آیا مزرعه دار می تواند پایین بودن تعداد باکتری های بیماری زا را در شیر ثابت کند ( یعنی آیا مزرعه دار بطور منظم شیر تولیدی خود را بلحاظ وجود عوامل بیماری زا آزمایش می کند ؟ )
  • چند وقت است که تولید شیر خام در این مزرعه شروع شده است ؟
  • آیا شیر پس از دوشیدن گاو بلافاصله در یخچال گذاشته می شود ؟
  • آیا گاوها تمیزند ؟ آیا موارد غیر بهداشتی مشهودی به چشم می آیند ؟
  • آیا گاوها بطور طبیعی متناسب با فصول سال پرورش می یابند ؟ آیا گاوها بطور عمده چرای طبیعی و تغذیه با علف تازه دارند ؟ اگر چنین نیست ، چه موقع و با چه چیزی بجز علف تازه تغذیه می شوند ؟
  • گاوها در چه شرایطی پرورش می یابند ؟ آیا بدرستی از آنها مراقبت می شود ؟
  • آیا بمنظور افزایش تولید شیر به گاوها آنتی بیوتیک و هورمون رشد خورانده می شود ؟ ( استانداردهای ارگانیک اینکار را مجاز نمی دانند )

باید اذعان داشت که یافتن شیر با کیفیتی که در سطور بالا توضیح داده شد در کشور ما واقعا دشوار است و کشاورزان ودامداران محلی نیز معلوم نیست تا چه حد مم به رعایت موارد فوق باشند . البته اگر این آگاهی ها فراگیر شود و افراد بیشتری خواص مفید شیر ارگانیک خام و فرآورده های آن را دریابند و تقاضا برای عرضه آن افزایش یابد ، می توان امیدوار بود که روزی این شیر و محصولات آن جایگزین لبنیات پاستوریزه شوند و همگان از فواید آن بهره مند گردند .

شیر خام یا شیر پاستوریزه ، کدامیک سالم ترند ؟

خطرناک ترین داروی بالای پیشخوان آشپزخانه

مضرات چای کیسه ای ( teabag )

شیر ,، ,های ,خام ,مصرف ,پاستوریزه ,شیر خام ,است که ,می شود ,فرآورده های ,می کند

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

لیلانه زادروز